25 January 2020

Een beter leven

Een jonge gevangene komt vrij. Wat hij zich ook mag voorstellen van ‘Een beter leven’, werkelijke hulp van instanties en autoriteiten krijgt hij niet. Tot twee keer toe zal hij de vicieuze cirkelgang ondergaan van een ex-gedetineerde. Eerst wordt hij gepakt voor een domme kraak, daarna pleegt hij, eenmaal vrij, ontslagen, uit zijn kamer gezet en in de steek gelaten door zijn vrienden, een wanhopige overval op een geldloper. Hij wordt op heterdaad betrapt.
Videoprogramma over de cirkelgang waarin jonge delinquenten terecht kunnen komen na ontslag uit de jeugdgevangenis. Deze video is een bundeling van ervaringen van een bajesgroep van het Centrum De Beek in Den Haag. De groep speelt zelf, al improviserend, de voornaamste rollen en wordt bijgestaan door o.a. de rechterlijke macht, de politie en de staf en gedetineerden van het jeugdhuis van bewaring De Sprang.
Tot nu toe bekende medewerkenden zijn: Kobus Vrolijk (Kobus) ; Monique de Bruin, Stef de Niet (bijstandsambtenaren) ; Hans Malschaert (bezoeker sociale dienst) ; J.A. van Goethem (politierechter) ; J.A. Blok (officier van justitie) ; M.E. de Bruyn-Luikinga (griffier) ; Helga Schonk-Heijda (advocaat) ; Gerard Kerkvliet (rechtbankverslaggever) ; Victor van Gorkum (reclasseringsambtenaar) ; Joop Duyndam (chef drukkerij) ; Huug van Veen (geldloper) ; Hans Oppers, Hans Timmermans, Hans van der Knaap (politie) ; Pieter van Oudheusden, Bud Romeijn (gevangenen).
Vervaardigd in opdracht van Clubhuis De Beek door Video Werkgroep Meatball, 1979 ; (58 min). MB240

5.997 maal bekeken