19 June 2019

Eerste reguliere uitzending Lokatel

Algemene presentatie: Lisette van Dommelen. De eerste reguliere uitzending van Lokatel-TV op 31 januari 1988 op het kabelkanaal van BRT 2. (Het startprogramma werd uitgezonden op 13 december 1987.)
De rubriek ‘Den Haag in het Nieuws’ met het actuele nieuwsoverzicht, gelezen door Jos Heymans. Onderwerpen: – Actie anti-vandalisme team – Door nieuwbouw 2de Kamer moet ‘House of Lords’ wijken – Milieuramp op de Noordzee – Werklozen bewaken de binnenstad – Mislukking opzet commerciële klinieken – Staten generaal: 400 jaar en belang voor de stad – Schaatswedstrijden De Uithof – Vuilverbranding Gaslaan weg of niet? – Scheveningen Bad moet luxueuzer. (14 min.)

Vervolgens diverse reportages:
– Rock & Roll – dans of sport – RockaRound, speciale school, met vragen aan docenten en optredens van cursisten.
– Een goed begin – Oud- en nieuw viering – helpt het preventiebeleid van de politie?
– Vakantie en toch naar school – Scholen willen open blijven in de Krokusvakantie om zo de kinderen op te vangen met gezellige activiteiten.
– Afrika Salsa in Korzo-theater een Afrikaanse drum workshop en registratie van improvisatie van danser en drummer Willem Jansen.
– Vrouwencentrum presenteert een bijstandsboekje over de rechten van bijstandsvrouwen.
– Theatergroep ‘Geen Deel’ geeft een dansconcert in Theater Korzo.
– Het streven naar minder verkeersongevallen in Den Haag.
– Nieuw mobiliteits-scenario voor de grote steden.
– Parkeerwachters in de Haagse binnenstad hebben het niet makkelijk.

Medewerkers: Paul van Bazel, Maarten Toner, Frank Durand, John Huiskens, Joop Luiten, Bea Florissen, John Kwant, Tijmen Colijn, Fred Geneuglijk, Marc Bilderbeek, Marie-José Hillenaar, Lizet elias, Eric aan de Wiel, Frans Segaar, Kees Pinster, Denis Heskes, Harold Mutter, Thera de Jonge
Lokatel maandprogramma januari 1988.
Uitzenddatum 31 januari 1988. (56 min.) (U88-1)

1.546 maal bekeken

Er zijn 2 reacties op: Eerste reguliere uitzending Lokatel

 1. Chris Kwant 26 januari 2015 at 14:41 #

  Beste Frans.
  De eerste uitzending van Lokatel Televisie was niet op 31 januari 1988, zoals op jullie site gemeld, maar 6 weken eerder. Hieronder tref je een stuk uit het manuscript van mijn boek over de geschiedenis van lokale omroep in Den Haag.

  Groeten

  Op 13 december 1987 was het zover. Burgemeester Ad Havermans was uitgenodigd om met een klap op een knop het officiële startsein te geven voor de reguliere televisieuitzendingen. Die klap was raak, maar de band die toen gestart had moeten worden liet het afweten en het beeld ging korte tijd op zwart. Het mocht de pret niet drukken. Toen het probleem was opgelost vervulde de burgemeester opnieuw zijn taak als ceremoniemeester. Met het uitzenden van een reportage over Dansgroep Djazzex en een verslag van de uitreiking van de Constantijn Huygensprijs aan Annie M.G. Schmidt, was Lokatel officieel van start gegaan.

  • Frans den Breejen 2 februari 2015 at 09:54 #

   Beste Chris,

   Wellicht heb je je alleen gebaseerd op de titel want zoals in de beschrijving bij deze video staat aangegeven, is dit niet de eerste, maar wel degelijk de eerste reguliere uitzending. (Om verdere misverstanden te voorkomen, heb ik het woord ‘reguliere’ nu ook aan de titel toegevoegd.)
   Op 13 december 1987 werd het startprogramma uitgezonden onder de titel ‘Medialokaal’.
   Dit bijna vier uur durende live-programma vanuit Grafiekwinkel Inkt had een heel ander karakter dan de latere reguliere programma’s. Veel muziek, afgewisseld met interviews en korte reportages. In het derde uur van dit gedeeltelijk bewaard gebleven startprogramma zit een reportage over Djazzex en de uitreiking van de Constantijn Huygens-prijs aan Annie M.G. Schmidt. De openingshandeling zelf is, voor zover ik nu kan overzien, niet op video bewaard gebleven. Ik zal het startprogramma later op de site plaatsen.
   Vriendelijke groet,

   Frans den Breejen

Geef een reactie

*

code

 

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.